Nedir sahi dürüstlük ?


Dürüstlük nedir ? Yalanla mı orantılı yoksa insanlara göre göreceli bir kavram mı oldu ? Çözemedim nedir sahi dürüstlük ?

Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.

Eğer ki dürüstlük buysa, nerede yanlışlık var. İnsanlar dürüstlük oyunu mu oynuyor. Peki neden, insanlar kendilerini neden farklı göstermeye çalışırlar ki, değer mi? Sanırım bu soruların cevabını hiçbir zaman bulamayacağım.

Yorumlar

1i Yok mu dedi ki…
Bence insanlar, çevresindekilerden olumsuz tepki alma, dışlanma veya sevilmeme gibi korkulardan dolayı yalan söyleme ihtiyacı hissederler.

Bu korkunun yaşanmaması bireysel düşünmemek gerekir. Toplumsal olarak bakmak gerekir olaya. Toplum olarak biz eğer halen bazı şeyleri aşamamışsak, bazı tabularımızı yıkamamışsak her zaman bize yalan söyleyecek birileri çıkacaktır karşımıza...
FFatiHH dedi ki…
Düşünmüştüm bu konuyu daha önce.

Tık Tık
Adsız dedi ki…
Bir selam verip hemen gidiyorum canım sevgilerimle.:)
MAVİ TUTKU dedi ki…
İnsanlar genelde bunu bir menfaat için yaparlar. Menfaat denilincede içine herşeyi katabilirsin.

Dürüst olmak için insanın önce birçok değerden haberdar olması gerekiyor. Kendini iyi tanıması gerekiyor, bazı şeyleri aşmış olması gerekiyor..
mehbup dedi ki…
@1i yok mu? maalesef insanlar çevrelerine vereceği etki dürüstlüğün önüne geçiyor. Her zaman karşımıza çıkıyor

@Kısaca Fd yazınız varsa okumak isterim

@vişnap selam canım sağol:)

@mavi tutku bir kaç kişinin yalanına şahit oldum, acı verdi. Menfaat çıkar ilişkisi ne kadar kötü birşey.
Teşekkürlerr
Bilge dedi ki…
Dürüstlük çıplaklıktır. Dünyaya çıplak geldiğimiz halde çıplak olabilmeyi başaramayışımız, çevremizin bizi habire giydirmesinden kaynaklanıyor. Önce bizi giydiriyorlar, sonra bize giydiriyorlar.

Bize kendi kalıplarını evrensel doğrular, hakikat olarak empoze ediyorlar. Haklılar aslında kendi eğrilerinin devam etmemesi demek onlar için de zor olurdu. Kendileri gibi olalım istiyorlar. Bu çabaları bizleri öyle bir yanılgıya düşüyor ki... Olduğumuz, olduğumuzu sandığımız ve olmayı hayal ettiğimiz arasında muazzam uçurum oluşuyor.

Gel de çıplak ol...