Mehmet Akif ERSOY ve İstiklal Marşının Kabulu


İstiklal Marşı’nın Kabulü Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920’de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma Maarif Vekaletinin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da “Türk şairlerinin nazarı dikkatine” sunuldu.

Yarışmaya 724 parça şiir katıldı. Fakat hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu. Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı. Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi.Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi.

Maarif Vekaleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Başkanvekili Hasan Fehmi Efe’nin başkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi.

Marş, Hamdullah Suphi tarafından Meclis’te okundu. Büyük bir coşkuyla dinlenen marş, sık sık alkışlarla kesildi. Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öğleden sonraki oturumunda ele alındı.

Akif’in marşının oya sunulması kararlaştırıldı ve “Oy birliği ile kabul edildi.” Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal marşı olarak kabul edildi. Akif “Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” dedi ve bu marşı Safahat’a almadı.


İSTİKLAL MARŞI
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!
Mehmet Akif ERSOY

MEHMET AKİF ERSOY ve İSTİKLAL MARŞI ÖZEL SLAYTI
http://slaytyerim.com/slaytlar/doc_details/162-mehmet-akif-ersoy.html
Kaynak:Slaytyerim

Yorumlar

TATESAL dedi ki…
Erzincanlı olmak ayrıcalıktır,un çorbasını özlemişsin canım keşke ikram edebilsem sana.Ama seni tanıdım gibi biliyormusun.Ablanın adı Yasemin miydi?Rahmetli enişten Baki Tedaştamı çalışıyordu?
Cevabın evetse tanıdım seni...
TATESAL dedi ki…
TAMAM O ZAMAN EŞİMLE AYNI YERDE ÇALIŞIYORLARDI..SEVGİLER
tasarım mekani dedi ki…
paylasim icin tskler, medinem
Adsız dedi ki…
canım her zamanki duyarlı tavrınla günün anlam ve önemini bloğuna taşıyarak ne kadar özel olduğunu gösterdin iyiki varsın.aslında MİLLİ MARŞIMIZ ÖZÜMÜZÜ ÖZETLİYOR eşsiz mısralarıyla her ne kadar son dönemde marşımızı bile tartışmaya açmaya çalışsalarda hiçbir şeyin onu değiştirmeye gücü yetmez inşallah dünya durdukça bu vatan bu bayra ve bu marşa dokunmaya kimsenin gücü yetmeyecek ALLAH'ın izniyle.
HİRA