Dünya Kadınlar Günü


"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diymez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim." M.Kemal Atatürk...

Dünden bugüne 'Kadınlar Günü'
Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldiYanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür. Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ederler. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır. Dünya Kadınlar Gününde bugün de ilk başlarda yapıldığı gibi eşitlik için, bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi yaşama ve çalışma koşulları elde edebilmek için çalışılıyor.

[slaytyerim] 08 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ özel slaytı‏;
http://slaytyerim.com/component/docman/doc_details/1170-anadolu-kadn.html
Kaynak:Slaytyerim

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Ben bütün kadınların çalışsın yada çalışmasınlar dünyanın en ağır çalışan işçileri olduklarını düşünüyorum.O nedenle de 8 Martlarda tüm kadınların konum ve haklarını daha da iyi hale getirecek çalışma ve düzenlemeler yapılmasından yanayım.Laylaylom faaliyetler yerine reel ve anlamlı icraatlar istiyorum.
Sevgilerimle günün kutlu olsun MEHTAP.
hira
Fıkra Sevenlere dedi ki…
Günün anlamını bilen, toplumları asıl şekillendirecek olan kadınlarımıza..Gününüz kutlu olsun!
Sevgi ve Saygılarımla..
mehbup dedi ki…
Teşekkür ederim Hiracığım,seninde kadınlar günün kutlu olsun canım,
Fıkra sevenler teşekkürler..
Adsız dedi ki…
Mehbup daha önce kitaphanede yazmıştım senin blogunda yeni görüyorum o yüzden gecikmeli olarak yazıyorum kusuruma bakma.

Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlayan 8 Mart tarihi, 1975 yılında Birleşmiş Milletlerin ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kabul etmesiyle birlikte daha yaygın olarak kutlanmaya başlanmıştır.
“Erkekleri kadar kahraman kadınlara sahip olan bu ulus için artık boyunduruk altında yaşamak mevzu bahis olamaz” diyen ve bunu bir yaşam pratiğine dönüştürerek dünyada bir ilki gerçekleştiren Ulu Önder Atatürk kadınlarla omuz omuza mücadele vererek kurduğu Cumhuriyet’in 86. yılında, kadınlarımızın hak ettikleri statüye kavuşmuş olduklarını söylemek ne yazık ki mümkün değildir.
Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlara karşı anayasada yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, iyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” ifadesine karşın, kadınlarımız için toplumda hak ettikleri koşutlar sağlanamamıştır. Yetersiz yasal düzenlemeler; kız çocuklarının okutulmamasına, töre cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine neden olan düşünce ve ön yargıların önüne geçememektedir.
Kuşun iki kanadından birisi gibi toplumun yarısını oluşturan, çalışan, üreten, çocuğunu büyütüp eğiten, sevgi pınarı, evin direği olan kadınlarımız; erkek tarafından itilip kakılan, sığınma evlerine sığınmak zorunda bırakılan değil, sevgi, saygı, minnet duyulması gereken anamız, kardeşimiz, yarimizdir.
Kadını öncelikle insan olarak değerli kılacak zihniyetin en kısa sürede yerleşmesi dileğiyle dünyadaki ve Türkiye’deki tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.

Serkan KESKİN