Mavi Köşk


Kıbrıs da bir çok tarihi yerlerini gezdik.Bunlardan bazıları Barbarlar Müzesi ( doktorun evi), Kralların Mezarları, Şehitlikler, Mavi Köşk vs. Burada biraz Mavi Köşk'e değineceğim..

Girne - Güzelyurt dağ yolu üzerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi yakınlarındaki Çamlıbel köyü’nde, 1956 tarihinde inşa edilen Mavi Köşk, Makarios’un avukatı ve Orta Doğu’nun en büyük silah tüccarı İtalyan asıllı Rum olan Pablo Pavilides’in evi. 1974 Kıbrıs çıkartmasından sonra, bir kaçış tüneli de bulunan bu köşkten kaçmıştı. Geçmiş yıllara kadar bile mobilyalarının bakımı için köşke para gönderdiği söyleniyor. Rum Makarios’un avukatının dönemin şartlarında muhteşem bir mimariyle yaptırdığı ve dışarıdan hiç kimsenin göremediği ama içeriden her yerin göründüğü bir köşk, Mavi Köşk..

Bu köşkü ister denizden,ister havadan bakın, hiç birşekilde görünmüyor.Köşkün sahibinin silah kaçakcılığı yaptığı biliniyor.Mavi köşk dünyada eşine az rastlanan tek örenektir.Avukatı ile silah kaçakcısının 13'özel bir ilgisi olduğu bilinmekte.Evin şekli 13 rakamı şeklinde, 13 musluk,13 oda, yani 13 rakamı etrafında toplanmış.Bu köşkü yapan mimariyide öldürmüştür.
Evin salonundan hem güneşin doğuşunu hem de batışını görebiliyorsunuz.


Evin önünnde muhteşem bir havuz var, söylentiye göre üst kattan attığı elmayı kim tutarsa o gece onunla birlikte olurmuş.Gerçi silah kaçakcısı ile daha değişik söylentiler de bulunmakta, odasında bulunan eşyalardan dolayı.

Evin bir diğer özelliği de perdeleri.Perdelerin özelliği ise ses yalıtımının sağlaması..Köşkün bahçesinde yapılan müzikli toplantılar ve partiler verildiği zaman sesin odalara ulaşmasını engelliyor.

Bahçesinde kendisine bir çalışma yeri vardır. konuşmasını orada yapıyor, ses yankısından konuşmasını dinlermiş, denedim ve gördüm.

Evi sahibinin çocuğu olmadığı halde evde çocuk odası bulunmakta.Tek o oda raylı sisteme göre yapılmıştır.

Evde bulunan heykelin bir özelliğinde dengede bulunması, hiç bir şekilde hareket etmeyen heykelin özelliği ise, depremde hareket etmesi.

Evde çok sayıda günah çıkarma köşesi bulunuyor ve bu köşelerin birinde bulunan bir ayna 9 boyutlu.Günah çıkarma sırasında arkasını göremeyen Pavilides bu ayna sayesinde odanın tamamını ve arkasından gelebilecek tehlikeleri görmesi..

Ev de bulunan içki odasında renk renk masalar vardır,evdeki misafirler hangi odada kalıyorsa, o renk masalara otururlardı.


Pablo Pavilides savaş sırasında yatağın başında bulunan kapaktan(gizli tünel)kaçtığı söylenir,dışarıdan görülen yedi ingiliz evinden birine sığındığı düşünülmekte..






Köşk'ün havuzu


Evin içinde bulunan havuz da Liz Taylor ve Emel Sayın'ın süt banyosu yaptığıda söylenir.


Bukalemun derisi kaplı dolap. Mevsime göre renk değiştirme özelliğine sahip..Bu dolap için yurtdışından para gönderdiği söyleniliyor.



Kaçakcının çalışma odasında bulunan masası ceylan derisinden yapılmış, çalışma koltuğu ise insanı rahatsız edecek şekilde yapılmış.Herhangi bir durumda uykuya daldığında rahatsız ediyor.



Tablonun özelliklerinden birinin Meryem'in başında duran taç kısmı ile elinde duran kasenin altın suyundan yapılmış olması ..


Köşkün bahçesinde bulunan dilek havuzunda arkalarının dönüp dilek tutarak bozuk parayı sol omuzundan aşağıya bırakırlar,tura gelirse dileklerinin olacağı söylenir

Yorumlar

GÜVEN SERİN dedi ki…
Özel bir köşk... Mimari gerçek ustaların elinde olunca insanoğlu neler yapıyor...
Haluk Ilhan dedi ki…
:) ben de gezmiş ve yazmıştım, bir an kendi yazım sandım :)))
mehbup dedi ki…
:) olabilir. Kendi düşüncemden ziyade, slayt gösterisi vardı.Oradanda alıntı var. İsimlerde yanlışlık olmasın diye. 3 sene önce Kıbrıs bulunmuştum Slayt gösterisinin linkini vermeyi unutmuşum.